Játékváros működése

A hetedhét Játékváros mindennapi működése

A Játékvárosba reggel 8.00-ra érkeznek a gyerekek, 7.40-kor a segítők már a játékváros területén gyülekeznek és várják a gyerekeket. A korábban érkezők számára reggel már 6.50-től felügyeletet biztosítunk. Első nap minden gyerek számára kiosztunk egy igazolványt, melybe majd a Játékváros 10 napja alatt a munkaórák száma és a kifizetett (játék) pénz összege lett bejegyezve. Ezt követően a gyerekeknek bemutatjuk a Játékváros működését, a termelő és a város fenntartásáért felelős műhelyeket és az egyéb helyszíneket, melyekre egy város működéséhez szükség van.

Előzetesen elkészített listák szerint a gyerekeket csoportba osztjuk fel. Ezekben a csoportokban a Játékváros 10 napja alatt reggelente és délutánként találkoznak. Minden reggel névsorolvasás történik, ennek alapján tudják a segítők, hogy a csoportokban van-e hiányzó, megrendelhetik és ki is fizethetik a gyermekek az ebédjüket.

Ezekben a csoportokban a Játékváros 10 napja alatt reggelente és délutánként találkoznak. Minden reggel névsorolvasás történik, ennek alapján tudják a segítők, hogy a csoportokban van-e hiányzó, megrendelhetik és ki is fizethetik a gyermekek az ebédjüket.

A névsorolvasás után a Játékváros munkaügyi központjában már várja a sok munkalehetőség a városlakókat. Kilencven percenként van a gyerekeknek lehetőségük cserére, vagy ugyanabban a műhelyben maradásra is. A gyerekek és a segítők is pihenhetnek, óránként 15 perc szünet jár minden résztvevőnek. A segítők által kijelölt szünetekben senki nem tartózkodhatott a műhelyekben. Szünet alkalmával a Játékváros szabad területein lehet az időt múlatni, lehetőség nyílik arra, hogy egyenek, igyanak, pihenjenek, vagy ha kedvük úgy tartja, játszanak. A városlakók egy napon maximum 5, minimum 3 órát tud „dolgozni”, óránként fizetést kapnak (Gyuró formájában) a fizetésükből adót is fizetnek. A gyerekekre és a segítőkre ez egyaránt vonatkozik. Persze kicsiny városunkban, akik házasságot kötnek, családi adókedvezményben is részesülhetnek. Reméljük, nem csak ezért olyan népszerű a házasságkötés.

Az ebédszünet naponta 12.00-13.00-ig tart. Az ebédszünet után folytatódik a munka a műhelyekben. Sok esetben a kortársak, és a többi segítő még evett és a gyerekek már sorban álltak a munkaügyi központ ajtajában, mert dolgozni szerettek volna. 

A segítők és a gyerekek is minden nap elmehetnek a bankba (szünetek alkalmával) és felvehetik a teljesített munkájukért járó munkabérüket (játékpénz formájában). A segítőket a mobil banki szolgáltatással segítjük, hogy a fizetésükhöz tudjanak jutni. A pénzen vásárolhatnak maguknak az elkészült termékekből a vásárban, esetleg az Utazási Iroda útjain vehetnek részt (strandolás, lovaglás a lovas tanyán, focibajnokságon vehettek részt stb.), de az étkezéseiket a megkeresett összegből kell finanszírozniuk. A gyerekek döntésére volt bízva, hogy a menzán játékpénzért ebédet rendelnek maguknak, vagy inkább aznap a bisztróban és a sütödében fogyasztják el ebédjüket, ahol gyümölcssaláta, szendvics, hamburger, hot-dog, gofri, lángos, fánk, édes és sós sütik stb. vár rájuk. A szülők eleinte nagyon féltek, hogy a gyerekek nem fognak rendesen ebédelni, de ez a vártnál jobban sikerült, a gyerekek legtöbbször a menzát választották.

A játékváros „szülőmentes övezet”, a szülők, érdeklődők hetente 3 nap áll rendelkezésére 13:00 és l4.30 között léphetnek be csupán a Játékváros területére, egyébként számukra kijelölt helyen biztosítanak a polgárok pihenési, várakozási lehetőséget. A látogatások alkalmával a gyerekek idegenvezetőként mutatják be a műhelyeket és a játékváros életét.

A gyerekek 15.00–kor abban a műhelyben, ahol utolsóként dolgoztak, összepakolnak a műhelyvezetővel közösen. Ezt követően a kijelölt találkozó helyre mennek, ahol csoporttársaikkal és a csoportjukhoz tartozó segítőkkel találkoznak. Gyors névsorolvasás következik, biztosítva ezzel, hogy aki reggel jelen volt, az délután is itt van, majd a segítők és a gyerekek megbeszélik az aznapi élményeket, tapasztalatokat. Minden nap egy kis történet elmesélésével zárják le a csoportok az aznapot. A történet a választott témához kapcsolódik szorosan.  Ezt követően minden csoport bemegy a tornaterembe, ahol az aznapi történésekből készült kisfilmet tekinthetik meg. A közös filmnézés után a gyerekért jönnek az izgatott szülők és hazaindulnak.

Miután minden gyermek távozott, a segítők ellenőrzik műhelyeiket, a szükséges feladatokat elvégzik. A játékváros működéséhez elengedhetetlen, hogy a segítők a felmerülő kérdéseket, problémákat, ötleteket alkalmanként megbeszéljék természetesen a már lezajlott munkanapot követően. Természetesen a napi 8-10 óra munka mellett olykor pihenésre és szórakozásra is nyílik alkalom a fiatalok és a felnőttek részére, közös szalonnasütések keretében igyekeznek energiát gyűjteni.   Minden este a segítők zárják be a Játékváros kapuit.

Demokrácia a Játékvárosban:

Hogyan is lehet megismertetni a 8-12éves gyermekeket a demokráciával, a választási procedúrával? Több műhely is azért felelős, hogy a városban demokratikus rend uralkodjon (önkormányzat, választási iroda, bíróság, polgárőrség, bank).

A választási irodának az első három nap van munkája, amíg a gyermekekből megválasztásra kerül a testület, akik a további napokon a várost vezetik.

A bíróság az, aki a polgárőrök vagy a polgári bejelentések alapján kivizsgálták az ügyeket és döntéseket hozhatnak azokról.  A polgárőrök igyekeznek a város szabályait betartatni a polgárokkal.