Jelenlegi hely

A Játékváros mindennapi működése

Hibaüzenet

  • Deprecated function: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in require_once() (line 330 of /jail/home/www.hetedhetvaros.hu/gyula/old/2013/includes/module.inc).
  • Deprecated function: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in require_once() (line 330 of /jail/home/www.hetedhetvaros.hu/gyula/old/2013/includes/module.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/jail/home/www.hetedhetvaros.hu/gyula/old/2013/themes/engines/phptemplate/phptemplate.engine 14 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/jail/home/www.hetedhetvaros.hu/gyula/old/2013/includes/common.inc 394 sor).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/jail/home/www.hetedhetvaros.hu/gyula/old/2013/includes/menu.inc 569 sor).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type int element_children() függvényben (/jail/home/www.hetedhetvaros.hu/gyula/old/2013/includes/common.inc 6393 sor).

A Játékváros mindennapi működése

 

A Játékvárosba reggel 8.00-ra érkeznek a gyerekek, 7.45-kor a segítők már a játékváros területén gyülekeznek és várják a gyerekeket.

 

Az első nap minden gyerek számára kiosztjuk az igazolványukat, mely igazolványba a játékváros 10 napja alatt a munkaórák száma és a kifizetett (játék) pénzösszegek kerülnek bejegyzésre. Ezt követően a gyerekeknek megismerkednek majd a játékváros működésével, a termelő és a város fenntartásáért és működésért felelős műhelyekkel és az egyéb helyszínekkel, is.

 


A jelentkező gyermekeket csoportba osztjuk, fel. Ezek a csoportok a Játékváros 10 napja alatt reggelente és délutánként találkoznak. Minden reggel névsorolvasás történik, ennek alapján tudják meg a segítők, hogy a csoportokban van-e hiányzó, itt rendelik meg a másnapi ebédet, és persze itt is fizethetik ki a gyermekek az ebédjüket. A csoportban választja ki minden városlakó az első munkaórára a „munkahelyet” (műhelyt) a maga számára a kínálatból.

 


A névsorolvasás után a játékváros munkaügyi központjában már várja a sok munkalehetőség a városlakókat. Kilencvenpercenként lesz a gyerekeknek lehetőségük cserére, vagy ugyan abban a műhelyben maradásra is. A gyerekekre és a segítőkre, óránként 10 perc szünet vár. Szünet alkalmával a Játékváros szabad területein lehetett az időt múlatni, lehetőség nyílik arra, hogy egyenek, igyanak, pihenjenek, vagy ha kedvük úgy tartja, játszanak, barátkozzanak, beszélgessenek.

 


A városlakók egy napon maximum 6, minimum 2 órát tudnak „dolgozni”, óránként 6 Gyurót keresnek, ebből 1 Gyuró az adó és 5 Gyurót kap mindenki (gyerekek és segítők egyaránt) kézhez a bankból. Persze kicsiny városunkban, akik hazaságot kötnek, családi adókedvezményben is részesülnek.

 


Az ebédszünet naponta 12.00-13.00-ig tart. Az ebédszünet után folytatódik a munka a műhelyekben.
A segítők és a gyerekek is minden nap elmehetnek a bankba (szünetek alkalmával) és felvehetik a teljesített munkájukért járó munkabérüket (játékpénz formájában).
A pénzen vásárolhatnak maguknak az elkészült termékekből a vásárban, esetleg az Utazási Iroda útjain vehetnek részt (strandolás, szellemi és ügyességi vetélkedők formájában stb.). Az étkezéseiket a megkeresett összegből kell finanszírozni. A gyerekek döntésére lesz bízva, hogy a menzán játékpénzért ebédet rendelnek maguknak, vagy inkább aznap a bisztróban és a sütödében fogyasztják el ebédjüket, ahol (gyümölcssaláta, szendvicset, hamburgert, hot-dogot, gofrit, lángos, fánk, édes és sós sütik stb.) vár majd rájuk.

 


A játékváros „szülőmentes övezet”, a szülők, érdeklődők minden nap 13:00 és l5.00 között léphettek be csupán a Játékváros területére,  számukra kijelölt helyen (szülők kertjében) biztosítanak a polgárok pihenési, várakozási lehetőséget. A látogatások alkalmával a gyerekek idegenvezetőként mutatják be a műhelyeket, és a játékváros életét.

 


A gyerekek 15.00–kor abban a műhelyben, ahol utolsóként dolgoznak, összepakolnak a műhelyvezetővel közösen. Ezt követően a kijelölt találkozó helyre mennek, ahol csoporttársaikkal és a csoportjukhoz tartozó segítőkkel találkoznak. Gyors névsorolvasás követően, - biztosítva ezzel, hogy aki reggel jelen volt, az délután is meg van, - majd a segítők és a gyerekek megbeszélik az aznapi élményeket, tapasztalatokat. Minden nap egy kis történet elmesélésével zárják le a csoportok az- az napot. A történet a választott témához kapcsolódik szorosan.  Ezt követően minden csoport bemegy a tornaterembe, ahol az aznap történésekből készült kisfilmet tekinthetjük meg. A közös filmnézés után a gyerekszülőkkel vagy egyedül haza indulnak.